BLOG

Okyanuslardaki Plastik Atık Tehlikesi

 Plastik atıklarından oluşan milyonlarca tonluk kalıntı okyanuslardaki en büyük tehlikelerden birini oluşturuyor.  Artık veda etmemiz gereken günlük alışkanlıklarımız gezegenin geleceği etkileyecek boyutlarda. Bu alışkanlıklar deniz ekosistemi başta olmak üzere doğal yaşam alanlarını tehdit ediyor. Her sene en az 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. Önümüzdeki 20 sene içerisinde plastik üretiminin iki katına çıkması tahmin ediliyor. Tüm bunlara rağmen okyanuslar konusunda yeterince çalışma yapılmıyor.  Birleşmiş Milletler (BM) yayınladığı bir raporda…

Devamı…

Sustainability in Fashion Industry

   I am a 20-year-old fashion design student, who wants to make a change, by starting from herself. I wanted to work on sustainability especially in the fashion industry for this project cause I’ve seen so many things. Things that need to be changed, things that have no other option than changing. I needed to learn more, be conscious; I needed to educate myself, and the people I love.…

Devamı…

A civilization we built on meat

What is ethical? Is it the rule of the strong? Does it seem to make everyone happy, inflict endless suffering on countless creatures and erase them from the ground? What? More precisely, what is the purpose of seeking ethics? Are we here to be happy? What is empathy? Why is empathy necessary? Is empathy done with the heart? Or, contrary to popular belief, is empathy a work of mind…

Devamı…

Where there is Sea, there is Life!

We must say no to single-use plastic products!   Our subject is to protect the ecological balance. We produced anti-advertising spot video by focusing on the sea and ocean plastic pollution and its affects to the ecological sustainability. In that regard we also tried to assess the plastic recycling industry in Turkey. Therewithal, we concluded in our article that biggest responsibility must be taken by plastic producer industries rather…

Devamı…

GENDER ROLE THREATS

Gender Role Threats and Cartoons       As it is known, in this age of technology, television has entered almost all houses. This colorful world is especially attractive to children. As you can imagine, there is a great danger in this media bombardment that they were subjected to from a very young age. With the messages they contain, it can affect how children think, behave and even perceive the world…

Devamı…

taciz

VİDEOYU İZLEMEDEN ÖNCE LÜTFEN BU MESAJI OKUYUN: Ben 10 aydır Türkiye’de yaşayan, Avrupalı bir değişim programı öğrencisiyim. Bu kontranın başlığı son derece tartışmalı ve ben yanlış anlaşılmalara yer vermek istemiyorum. Bilmenizi isterimki ben Türkiye’yi ve özellikle İstanbul’u çok seviyorum. Kültürü  sıcak ve zengin; manzarası nefes kesici; insanları son derece dostane ve misafirperver; yemekler ise son derece leziz. İstanbul ve Türkiye’nin artı yönlerini size saatlerce anlatabilirim. Burayı çok seviyorum ve…

Devamı…

Game Addiction

https://vimeo.com/309271723 Game addiction is one of the biggest problem for children and young people in modern era. Young people are generally playing with computer or console games for spending their free time or they don’t have to do anything. Digital games have been very popular in last decade. Technology submits a magic audience to people. This virtual and magic audience enslave young people slowly and sneakily. People generally start…

Devamı…

Bireysel Silahlanma

Bireysel silahlanmanın toplum ve birey için ne kadar kötü sonuçlarının olduğu görüp bunun üzerine kafa yorarak, Tetiği Çekmek İster Misin? Projesini Tvj 291 kontra dersi kapsamında hayata geçirdik. Amacımız Bireysel silahlanmanın sonuçlarının insanlarda farkındalık yaratmasını sağlamak. Özellikle de silah satın alımına negatif bakmayan bir hedef kitleyi nasıl etkileyebiliriz diye uzunca düşündük. Bu amaçla çıktığımız yolda ilk olarak bir video serisi ve haber serisi tasarladık. Bunun sürdürülebilir ve kolay erişilebilir…

Devamı…

Yeşil okul Grubu

YEŞİL OKUL GRUBU Bu dönem TVJ 291- Kontra dersi için geçen senelerde kurulmuş bir grup olan Yeşil Okul grubuna 8 arkadaş devam ettik. Yeşil Okul grubu üyeleri olarak bir çok faaliyet gerçekleştirdik. İlk olarak; daha önceki seneler başlatılan kahvaltı toplantılarına devam ettik. Her Cuma öğleden sonra sınıfça toplanarak, iletişim fakültesi binası olan E1’in önüne masalar kurup, evden getirdiğimiz sağlıklı besinleri yedik. Bu kahvaltılar herkese açıktı. İkinci olarak ise çöp…

Devamı…

Çocuk İşçi Projesi

Çocuk İşçi Projesi Çocuk İşçi Projesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tvj 291 dersi içerisinde oluşturulan bir projedir. Dünyada ve Türkiye'deki çoçuk işçiliğine dikkat çekmek amacıyla oluşturulmuştur. Çocuk İşçi Projesi ekibi olarak öncelikli hedefimiz özellikle tekstil sektöründe çocuk emeğinin sömürülmesine dikkat çekip bu konuda neler yapabiliriz düşüncesini geliştirmek. Bunun için çocuk ve genç işçi tanımlarını içeren, Türkiyede çocuk işçi çalıştırmanın usüllerini belirten, aslında bu tablonun çok uluslu şirketler tarafından müdahalesiyle nasıl…

Devamı…

Kitap Projesi

Kitap Projesi Hedeflerimiz ve Yaptıklarımız Başta kitap projesini biraz anlatmak gerekirse; güz döneminin başında kararlaştırdığımız, öncelikle küçük yayınevleri olmak üzere çeşitli yayınevleri ile röportajlar yapıp, her yayınevi için ufak birer tanıtım filmi yaparak hem yayınevleri hakkında bilgi vermek hem de ulaşabildiğimiz kitleye kitap okuma alışkanlığını aşılamak amacıyla bu projeye başladık. Proje için kurduğumuz grup içersinde görev dağılımı yaptıktan sonra, ulaşabileceğimiz yayınevleri ile görüşmeler yapmaya başlayıp randevu almaya çalıştık. Daha…

Devamı…

Yeşil Okul Projesi

Yeşil Okul Projesi, Bilgi Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan ”temiz tut,  paylaş ve israf etme” mottosuna sahip bir projedir. Kampüsteki çevre kirliliğini ve israfı azaltıp, kampüsteki hayvan dostlarımızla sorunsuz bir şekilde yaşamamız için bilinçlenmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.    Dila Özdoğan & Selinay Yüksel – Yeşil Okul Özge Bilgiç- Yeşil Okul 2 Emrehan Ballı & Alper Palti – Çevre Kirliliği Seher Bakır & Farah Sedefoğlu – İsraf Bartu Esen:  Bardak Peçete…

Devamı…

Et Tüketimi

Hayvanlar kendi ortamlarını varlıklarının bir koşulu olarak değiştirirken insanlar kendi ortamlarını kültürlerinin bir koşulu olarak değiştirirler. (Robbins, 194) Yani, kültür dediğimiz şey uzun sürede insan hayatını tehdit eden bir şey haline gelebilir. Bir bölgede ne kadar insan yaşarsa o bölgede çevresel bozulma yaşanması ihtimali artar. Bu çevresel bozulmanın en büyük kaynağı ise insanların kültürü haline gelmiş fazla tüketme isteğidir. Ortalama Amerikalı bir çocuk, İsveçli çocuğun 2 katı, İtalyan çocuğun…

Devamı…

Kemik İliği

Kemik iliği/kök hücre donörlüğü projemizi 2016 yılı Bilgi Üniversitesi/TVJ 291 kodlu “KONTRA-Social Spots for Television”dersi kapsamında başlattık. Cansu Arıca, Nisan Şir, Tuğana Dereci, Sena İşçen,Sibil Çetinkaya, Cansu Yakacık, Hilal Eyigüngör, Kardelen Özfırat, Buse Demirci ve Melis Yılmaz olmak üzere 10 kişi olarak bu projeyi yürüttük ve yürütmeye devam etmekteyiz. İlk olarak “Belki de Sensin Derneği”nden gelen gönüllü arkadaşımızın dersimize katılımı sonrasında, kemik iliği nakli ile ilgili özellikle vurguladığı noktalara…

Devamı…

Serebral Palsi

Biz bu sene Kontra dersinin kapsamında çalışmalarımızı Serebral Palsi hastalığıyla ilgili yürütmeye karar verdik. Hocamız Ethem Özgüven’in Bir Can Bin Umut Derneği ile yürüttüğü projelerinden etkilenmemiz bizi bu kararı vermeye itti. Ethem Özgüven dernekten Tülay Kirman’ı bu konuyla ilgili bizi bilgilendirmesi ve ihtiyaçları olan, yardım edebileceğimiz noktaların belirlenmesi üzere sınıfa davet etti. Bu görüşme üzerine Mayıs 2017’de düzenlenmesi planlanan Serebral Palsi Film Yarışmasının tanıtımıyla ilgii çalışmalara ihtiyaç olduğuna karar…

Devamı…

Rehber Köpekler

Rehber Köpekler projemizi 2016 yılı Bilgi Üniversitesi/TVJ 291 kodlu “KONTRA-Social Spots for Television” dersi kapsamında başlattık. Ece Aybar, İsmail Basmacı, Nil Akgül, Ata Özoğlu, Sinan Karaoğlu, Denis Tuz, Ayşe Naz Gür, Semih Berke Filiz , Aylin Albayrak birleştik ve bu projeyi ileriye götürdük ve bahar döneminde de çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlk olarak Rehber Köpekler Derneği’nde çalışan Ece arkadaşımız bizi dernek konusunda aydınlattı. Bu dernek ama insanlara rehberlik eden köpekleri…

Devamı…

Veganlık ve Vejetaryenlik

Veganlık; Bir yaşam biçimidir. Veganlar hayvanlardan elde edilen hiçbir şeyi yemez, içmez, giymez, sürmez ya da kullanmazlar. Bunlara örnek olarak et ve et ürünleri, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, yün, deri, ipek, kürk örnek verilebilir. Vejeteryanlık: et ürünleri ve belli hayvansal ürünlerin tüketilmemesi -ovo lakto vejeteryanlık: Et, balık yemezler. Süt ürünleri ve yumurta tüketilebilir. -lakto vejeteryanlık: Et, balık ve yumurta yemezler. Süt ürünleri tüketilebilir. -ovo vejeteryanlık: Et,…

Devamı…

Şeker ve Getirdiği Sorunlar

ABD’de pek çok vatandaş obezite, kalp ve karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklarla uğraşmaktadır. Peki, bu hastalıkların ortak noktası nedir? Elbette “Şeker!” Sağlıklı bir bireye bakıldığında günde 10 gr şeker alımı normaldir. Çocuklarda ise bu sayı 24 gr çıkar. Peki, vücudumuzun ihtiyacı olan bu madde neden hastalıklara sebep olur? Bilindiği üzere basit şekerler sırasıyla glikoz, sakaroz ve früktozdur. Bu şekerler doğal şekerlerdir. Meyvelerden, sütten, baldan, pekmezden alınabilir. Bunun fazlası ise vücuda…

Devamı…

Kuzey Ormanları Savunması

         Günümüzde, insanların başa çıkmaya çalıştığı en önemli sorunlardan bir tanesi yeşil alanların giderek azalması ve çevreye gösterilen duyarsızlıktır. İnsanlar, birtakım sebepleri bahane ederek sınırlı sayıda olan ormanları, yeşil alanları katletmekte; gölleri, akarsuları, denizleri kirletmekte; bentleri ve barajları yıkmaktadırlar. Doğaya verdikleri zararın farkında olmamaları yetmezmiş gibi farkında olan diğer kişilere de engel olma çabası içindedirler. Bu durum doğaya bağlı, içinde çevre sevgisi olan, duyarlı ve bu…

Devamı…

Suya Erişim

  Temiz su nedir? Temiz su; enteral ve göz ürünleri dışında, diğer ilaçların hazırlanmasında kullanılan 10 ppm’den fazla katı madde içermeyen ve pH’sı 5-7 arasında olan su, damıtık su, demineralize su olarak da bilinir.  Su krizi ve Suya erişimde eşitsizlik; Filiz Kartal’ın Suyun Metalaşması, Suya Erişim Hakkı ve Sosyal Adalet makalesinde, dünya üzerinde 1.2 milyar insan güvenilir içme suyundan yoksun yaşarken, 2.4 milyar insan da sağlık koşullarına uygun suya…

Devamı…

Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen beslenme, et ve et ürünlerini tüketmemek anlamına geliyor. Kendi içinde alt gruplara ayrılmasının yanı sıra yumurta tüketip tüketmemek, süt ürünleri tüketip tüketmemek gibi sınıflandırmalar ve veganlık sınıflandırması da bulunuyor. Veganlar hayvansal hiçbir gıda veya ürünü kullanmaz; et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bal vb gıdaları  tüketmememin yanında aynı zamanda ipek, deri gibi hayvanlardan üretilen ürünleri de kullanmıyorlar. Vejetaryenlerin en çok duyduğu soru ise “Ne yiyorsun?”. Özellikle Türk mutfağı…

Devamı…

Nükleer enerji ve geleceği

Nükleer enerji, atom çekirdeğinin parçalanmasıyla doğar. Biraz açıklamak gerekirse, ağır radyoaktif (uranyum gibi) atomların bir nötronun çarpışması ile daha küçük atomlara bölünmesi (fisyon) veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomların oluşturulması (füzyon) sonucu büyük miktarda enerji açığa çıkar. Nükleer reaktörlerde fisyon reaksiyonu ile elde edilen enerji elektriğe çevrilir. Kullanılan nükleer santraller fisyon santralleridir. 1950’lerden beri 444 tane nükleer reaktör işletmesi bulunmaktadır.  2023 yılına kadar 164 yeni nükleer reaktör…

Devamı…

Palm Yağı ve Zararları

Borneo ve Sumatra dünyanın biyo çeşitlilik bakımından en zengin ve orangutanlar da dahil, nesli hızla tükenmekte olan türleri barındıran iki bölgesidir. Bu iki Güney Doğu Asya adası, 20,000 bitki türü, 3,000 ağaç, 300,000 hayvan ve her yıl binlercesi keşfedilen başka türleri barındıran çok zengin adalardır. Sahip olduğu inanılmaz biyo çeşitlilik ve narin türlere karşın, Endonezya ve Malezya’da saatte 300 futbol sahası büyüklüğündeki alanlar tek bir bitkisel yağın elde edilebilmesi…

Devamı…

Güney Sudan, Nijerya, Yemen ve Somali’deki Son Kıtlık ve Çocukların Durumları

Şu an dünyanın dört farklı ülkesinde kıtlık meydana gelmekte ve bu yüzden insanlar hayatlarını kaybetmektedir. Bu yazıda kıtlığa sebep olan siyasal ve ekonomik durumlara odaklanacağız. Odaklanacağımız noktalar bu dört farklı ülkenin son durumu, ülkelerdeki savaşlar, kıtlıktan etkilenen çocuklar ve son olarak BM’nin bu konu hakkında yürüttüğü çözümler olacak. Şu an Güney Sudan’da 100.000 kişi kıtlıktan hayatını kaybetti. Bu olay Güney Sudan’ı dünyadaki en acil gıda sorunu yaşayan bölge yapmakta.…

Devamı…

GDO Nedir?

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO); laboratuvar ortamında bitkiler ve hayvanların genetik özelliklerinin değiştirilmesi sonucu oluşan tarımsal ve hayvansal ürünlere denir. Bir organizmadan alınan DNA, bir başka organizmaya aktarılarak değiştirilir ya da organizmaya ait DNA biyoteknolojik olarak değiştirilir. Amaçları nelerdir? Açlığa çare bulmak. Tarım ilacının önüne geçmek ve tarımsal verimi arttırmak. Ekonomik yönden gelir sağlamak. Gıdaların raf ömrünü uzatmak ve lezzetini arttırmak. Potansiyel Yararları Bitkisel ürün verimi arttırılacağı ve üretim maliyeti düşeceği için…

Devamı…

Pazarlama Taktikleri ve Sömürü

Bugün geçmişte “biz kötüyüz” diye bağıran reklamlardan “sizin gibi düşünüyoruz” diye empati kuran reklamlara geçiş yaptık. Bu empati kuran reklamların arkasında duran markaların her birinin bir kişiliği var artık. Kimi feminist, kimi sporcu, kimi çevreci kimi ise sanatçı… Her marka bir alanı sahiplenip yaptığı kötü faaliyetleri o kimliğinin arkasına saklamaya çalışıyor. Kapitalizmin yeni kapısı olan “activism sells” kavramı da geçmişte var olan “sex sells” kavramının yerini alıp bizi yeni…

Devamı…

Rüzgar Enerjisi

Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır.Yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket ederek  rüzgar  oluşur. Dünyanın dönüşü, yüzey sürtünmeleri, yerel ısı yayılması, başka atmosferik olaylar, yeryüzünün topoğrafik yapısı ile rüzgar oluşur. Rüzgar  Enerjisi  Nedir?   Rüzgâr enerjisi, rüzgârı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket enerjisidir. Bu enerjinin bir bölümü sağlanacak  sistemlerle  yararlı olan mekanik veya elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Neden  Rüzgar  Enerjisi kullanılmalı? Rüzgar enerjisi yenilenebilir…

Devamı…

Mülteci ‘Krizi’ neydi?

         Eğer doğru pasaporta sahipseniz İzmir’den Sakız Adası’na 25 Euro ödeyerek feribotla geçebilirsiniz, eğer yanlış pasaporta sahipseniz binlerce Euro ödeyerek tanımadığınız 40 kişiyle beraber plastik bir botla Sakız Adası’na geçebilirsiniz. Mülteci ‘krizi’, doğru pasaportlara sahip olup Sakız, Kos, Midilli Adalarına gidebilenlerin değil yanlış pasaporta sahip olanların ‘kriziydi’.Almanya 25 Ağustos 2015’de yaptığı açıklamada gelenleri reddetmeyeceğini ama nasıl gelinmesi gerektiğini gösteren güvenli bir yolu işaret etmedi ve dahası Almanya’ya…

Devamı…

Bilgi Mülteci Elele

Bilgi Mülteci Elele Mülteci, Göçmen ve Sığınmacılar Dayanışma Kampanyası 2015-2016 Güz döneminde TVJ-291 dersimiz, Kontra ile başlattığımız kampanyamızın temel amacı kullanabilir yetişkin ve çocuk giysilerini sığınmacı, göçmen ve mültecilere ulaştırmak oldu. Güz döneminde planlarımızı taslak haline getirip gerçekliğe dökmemiz bahar döneminde başladı. E1 Binası’nın girişinde kurduğumuz stantlara kutu koyarak okuldaki herkesin kıyafet getirmesini bekledik ve çok zaman geçmeden kampanyamız yoğun talep gördü. Sosyal medyanın kampanyamız üzerinde olumlu bir etkisi…

Devamı…

İZEV Destek Kampanyası

KONTRA Social Spots for Television dersi için oluşturduğumuz grubumuzla daha önceden kararlaştırdığımız proje olan IZEV – İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı’na destek kampanyamız için 28 Nisan 2016 tarihinde yaptığımız ziyarette, onlarla hem tanışma fırsatı bulduk hem de onlar için neler yapabileceğimiz konusunda görüştük. Bu görüşme, projemizin sürecinin nasıl olması gerektiğini ve temel ihtiyaçlarının ne olduğunu öğrenmemiz açısından faydalı oldu. Daha önce down sendromlu herhangi bir kişiyle…

Devamı…

türkiye’de gönüllü kuruluslar üzerine arastırmalar ve tasnif sorunu

Tuğçe Yorulmaz’ın hazırlamış olduğu yazı:   Sayıları sınırlı olmakla beraber daha önce yapılan bir dizi tasnif çalışması gönüllü kuruluşların,büyüklüklerine,faaliyet alanlarına,hedef gruplarına,kuruluştaki hakim siyasi eğilimine göre ve statülerine göre ve ayrıştırmış ve niceliksel,işlevsel kategoriler oluşturmuştur. Büyüklük – Üye Sayıları.. Faaliyet Alanları/Hedef Grupları – Kadın,Gençlik vb.. Statülerine Göre – Dernek,Vakıf..   1)TÜRKİYE’DE SİVİL TOPLUM :BİR DEĞİŞİM SÜRECİ ÇALIŞMASI   Bu çalışmalardan en kapsamlısı olan TÜSEV’in STEP(Sivil Toplum Endeksi Projesi) kapsamındaki Uluslararası…

Devamı…

fanatizm öldürür

teksen karayol, sinan arpacı, abdulgani karagün, barış iskender, enes şanlı, uğurcan tümen adlı öğrencilerimiz tarafından hazırlanmış olan blog sayfası:     TIKLAYIN.

Devamı…

SES KİRLİLİĞİ

         Kentin en çekilmez olduğu anlar kenti oluşturan öğelerin bireylerin bedensel ve psikolojik sağlıklarına zarar verdiği durumlarda oluşur. Kentin gelişebilmesi –gelişim ekonomiyi elinde döndüren bir takım insanlar için daha fazla beton anlamına da gelmektedir- için ona sürekli bir müdahalede bulunulması gerekir. Bu müdahaleler çoğunlukla bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerekliliği göz ardı edilerek yapılır. Alt yapıda olan yetersizlik ve kötü şehir planlamaları, sürekli ve sürekli ranta…

Devamı…

WordPress.com’da Blog Oluşturun.