Kontra 2017

Kemik İliği

Kemik iliği/kök hücre donörlüğü projemizi 2016 yılı Bilgi Üniversitesi/TVJ 291 kodlu “KONTRA-Social Spots for Television”dersi kapsamında başlattık. Cansu Arıca, Nisan Şir, Tuğana Dereci, Sena İşçen,Sibil Çetinkaya, Cansu Yakacık, Hilal Eyigüngör, Kardelen Özfırat, Buse Demirci ve Melis Yılmaz olmak üzere 10 kişi olarak bu projeyi yürüttük ve yürütmeye devam etmekteyiz. İlk olarak “Belki de Sensin Derneği”nden…

Serebral Palsi

Biz bu sene Kontra dersinin kapsamında çalışmalarımızı Serebral Palsi hastalığıyla ilgili yürütmeye karar verdik. Hocamız Ethem Özgüven’in Bir Can Bin Umut Derneği ile yürüttüğü projelerinden etkilenmemiz bizi bu kararı vermeye itti. Ethem Özgüven dernekten Tülay Kirman’ı bu konuyla ilgili bizi bilgilendirmesi ve ihtiyaçları olan, yardım edebileceğimiz noktaların belirlenmesi üzere sınıfa davet etti. Bu görüşme üzerine…

Rehber Köpekler

Rehber Köpekler projemizi 2016 yılı Bilgi Üniversitesi/TVJ 291 kodlu “KONTRA-Social Spots for Television” dersi kapsamında başlattık. Ece Aybar, İsmail Basmacı, Nil Akgül, Ata Özoğlu, Sinan Karaoğlu, Denis Tuz, Ayşe Naz Gür, Semih Berke Filiz , Aylin Albayrak birleştik ve bu projeyi ileriye götürdük ve bahar döneminde de çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlk olarak Rehber Köpekler Derneği’nde…

Yeşil Okul Projesi

Yeşil Okul Projesi, Bilgi Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan ”temiz tut,  paylaş ve israf etme” mottosuna sahip bir projedir. Kampüsteki çevre kirliliğini ve israfı azaltıp, kampüsteki hayvan dostlarımızla sorunsuz bir şekilde yaşamamız için bilinçlenmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.    Dila Özdoğan & Selinay Yüksel – Yeşil Okul Özge Bilgiç- Yeşil Okul 2 Emrehan Ballı & Alper Palti…

SES KİRLİLİĞİ

         Kentin en çekilmez olduğu anlar kenti oluşturan öğelerin bireylerin bedensel ve psikolojik sağlıklarına zarar verdiği durumlarda oluşur. Kentin gelişebilmesi –gelişim ekonomiyi elinde döndüren bir takım insanlar için daha fazla beton anlamına da gelmektedir- için ona sürekli bir müdahalede bulunulması gerekir. Bu müdahaleler çoğunlukla bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerekliliği göz ardı…

Veganlık ve Vejetaryenlik

Veganlık; Bir yaşam biçimidir. Veganlar hayvanlardan elde edilen hiçbir şeyi yemez, içmez, giymez, sürmez ya da kullanmazlar. Bunlara örnek olarak et ve et ürünleri, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, yün, deri, ipek, kürk örnek verilebilir. Vejeteryanlık: et ürünleri ve belli hayvansal ürünlerin tüketilmemesi -ovo lakto vejeteryanlık: Et, balık yemezler. Süt ürünleri ve yumurta…

Şeker ve Getirdiği Sorunlar

ABD’de pek çok vatandaş obezite, kalp ve karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklarla uğraşmaktadır. Peki, bu hastalıkların ortak noktası nedir? Elbette “Şeker!” Sağlıklı bir bireye bakıldığında günde 10 gr şeker alımı normaldir. Çocuklarda ise bu sayı 24 gr çıkar. Peki, vücudumuzun ihtiyacı olan bu madde neden hastalıklara sebep olur? Bilindiği üzere basit şekerler sırasıyla glikoz, sakaroz ve…

Kuzey Ormanları Savunması

         Günümüzde, insanların başa çıkmaya çalıştığı en önemli sorunlardan bir tanesi yeşil alanların giderek azalması ve çevreye gösterilen duyarsızlıktır. İnsanlar, birtakım sebepleri bahane ederek sınırlı sayıda olan ormanları, yeşil alanları katletmekte; gölleri, akarsuları, denizleri kirletmekte; bentleri ve barajları yıkmaktadırlar. Doğaya verdikleri zararın farkında olmamaları yetmezmiş gibi farkında olan diğer kişilere de engel…

Suya Erişim

  Temiz su nedir? Temiz su; enteral ve göz ürünleri dışında, diğer ilaçların hazırlanmasında kullanılan 10 ppm’den fazla katı madde içermeyen ve pH’sı 5-7 arasında olan su, damıtık su, demineralize su olarak da bilinir.  Su krizi ve Suya erişimde eşitsizlik; Filiz Kartal’ın Suyun Metalaşması, Suya Erişim Hakkı ve Sosyal Adalet makalesinde, dünya üzerinde 1.2 milyar…

Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen beslenme, et ve et ürünlerini tüketmemek anlamına geliyor. Kendi içinde alt gruplara ayrılmasının yanı sıra yumurta tüketip tüketmemek, süt ürünleri tüketip tüketmemek gibi sınıflandırmalar ve veganlık sınıflandırması da bulunuyor. Veganlar hayvansal hiçbir gıda veya ürünü kullanmaz; et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bal vb gıdaları  tüketmememin yanında aynı zamanda ipek, deri gibi hayvanlardan üretilen…

Nükleer enerji ve geleceği

Nükleer enerji, atom çekirdeğinin parçalanmasıyla doğar. Biraz açıklamak gerekirse, ağır radyoaktif (uranyum gibi) atomların bir nötronun çarpışması ile daha küçük atomlara bölünmesi (fisyon) veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomların oluşturulması (füzyon) sonucu büyük miktarda enerji açığa çıkar. Nükleer reaktörlerde fisyon reaksiyonu ile elde edilen enerji elektriğe çevrilir. Kullanılan nükleer santraller fisyon santralleridir. 1950’lerden…

Palm Yağı ve Zararları

Borneo ve Sumatra dünyanın biyo çeşitlilik bakımından en zengin ve orangutanlar da dahil, nesli hızla tükenmekte olan türleri barındıran iki bölgesidir. Bu iki Güney Doğu Asya adası, 20,000 bitki türü, 3,000 ağaç, 300,000 hayvan ve her yıl binlercesi keşfedilen başka türleri barındıran çok zengin adalardır. Sahip olduğu inanılmaz biyo çeşitlilik ve narin türlere karşın, Endonezya…

Okyanuslardaki Plastik Atık Tehlikesi

 Plastik atıklarından oluşan milyonlarca tonluk kalıntı okyanuslardaki en büyük tehlikelerden birini oluşturuyor.  Artık veda etmemiz gereken günlük alışkanlıklarımız gezegenin geleceği etkileyecek boyutlarda. Bu alışkanlıklar deniz ekosistemi başta olmak üzere doğal yaşam alanlarını tehdit ediyor. Her sene en az 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. Önümüzdeki 20 sene içerisinde plastik üretiminin iki katına çıkması tahmin ediliyor.…

Güney Sudan, Nijerya, Yemen ve Somali’deki Son Kıtlık ve Çocukların Durumları

Şu an dünyanın dört farklı ülkesinde kıtlık meydana gelmekte ve bu yüzden insanlar hayatlarını kaybetmektedir. Bu yazıda kıtlığa sebep olan siyasal ve ekonomik durumlara odaklanacağız. Odaklanacağımız noktalar bu dört farklı ülkenin son durumu, ülkelerdeki savaşlar, kıtlıktan etkilenen çocuklar ve son olarak BM’nin bu konu hakkında yürüttüğü çözümler olacak. Şu an Güney Sudan’da 100.000 kişi kıtlıktan…

GDO Nedir?

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO); laboratuvar ortamında bitkiler ve hayvanların genetik özelliklerinin değiştirilmesi sonucu oluşan tarımsal ve hayvansal ürünlere denir. Bir organizmadan alınan DNA, bir başka organizmaya aktarılarak değiştirilir ya da organizmaya ait DNA biyoteknolojik olarak değiştirilir. Amaçları nelerdir? Açlığa çare bulmak. Tarım ilacının önüne geçmek ve tarımsal verimi arttırmak. Ekonomik yönden gelir sağlamak. Gıdaların raf ömrünü uzatmak…

Pazarlama Taktikleri ve Sömürü

Bugün geçmişte “biz kötüyüz” diye bağıran reklamlardan “sizin gibi düşünüyoruz” diye empati kuran reklamlara geçiş yaptık. Bu empati kuran reklamların arkasında duran markaların her birinin bir kişiliği var artık. Kimi feminist, kimi sporcu, kimi çevreci kimi ise sanatçı… Her marka bir alanı sahiplenip yaptığı kötü faaliyetleri o kimliğinin arkasına saklamaya çalışıyor. Kapitalizmin yeni kapısı olan…

Rüzgar Enerjisi

Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır.Yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket ederek  rüzgar  oluşur. Dünyanın dönüşü, yüzey sürtünmeleri, yerel ısı yayılması, başka atmosferik olaylar, yeryüzünün topoğrafik yapısı ile rüzgar oluşur. Rüzgar  Enerjisi  Nedir?   Rüzgâr enerjisi, rüzgârı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket enerjisidir. Bu enerjinin bir bölümü sağlanacak…

Mülteci ‘Krizi’ neydi?

         Eğer doğru pasaporta sahipseniz İzmir’den Sakız Adası’na 25 Euro ödeyerek feribotla geçebilirsiniz, eğer yanlış pasaporta sahipseniz binlerce Euro ödeyerek tanımadığınız 40 kişiyle beraber plastik bir botla Sakız Adası’na geçebilirsiniz. Mülteci ‘krizi’, doğru pasaportlara sahip olup Sakız, Kos, Midilli Adalarına gidebilenlerin değil yanlış pasaporta sahip olanların ‘kriziydi’.Almanya 25 Ağustos 2015’de yaptığı açıklamada gelenleri…

WordPress.com’da Blog Oluşturun.